Ofis akustiği, çok sayıda çalışanın bir arada olduğu açık ve kapalı ofislerde yapılan akustik işlemlerdir. Özellikle gürültü açısından gereken denetim sağlandığında, bir açık planlı ofiste, çalışma ortamı olarak oldukça yüksek verimin sağlanması olanaklıdır. Bu tür mekanlarda bölme duvarları bulunmadığı için, konuşmadan, telefondan ve büro araç-gereçlerinden kaynaklanan sesler rahatsız edici olabilir.
Ofis Akustiği
Ofis Akustiği Malzemeleri
Ofis akustiği malzemeleri olarak zemin duvar tavan kaplamaları haricinde mekan içinde ortam ve masa bölücü ürünlerde kullanılmaktadır.
Zemin kaplaması olarak kauçuk tabanlı akustik halı, karo halı pvc zemin kaplama yükseltilmiş döşeme tercih edilir.
Duvarda görsel baskılı akustik kumaş panel, kumaş kaplı akustik duvar paneli, 3 boyutlu duvar paneli, akustik ahşap panel ve akustik süngerler tercih edilir.
Tavanda; akustik asma tavan panelleri, yüzer tavan paneli, akustik keçe baffle panel, acrux ledli akustik panel, kanopi asma tavan paneli, sarkıt akustik baffle sıklıkla kullanılır.



Özellikle açık ofislerde telefon görüşme kabini, toplantı odası modülü akustik çalışma kabini kurtarıcı ve uzun süre kullanılabilirliği sağlayan malzemelerdir. Portatif olması sayesinde ofisinizi başka bir yere taşısanız dahi mevcutta kullandığınız yerdeki gibi yeni yerinizde de kullanabilirsiniz.
Mekan içinde, masa bölücü seperatör, akustik keçe seperasyon paneli, akustik keçe paravan, akustik keçe perde, akustik kadife perde, ses yalıtım perdesi ve akustik ara bölücü paravan taşınabilir kolay uygulanabilir sese daha yakın mesafeden müdahale edebileceğiniz ofis ses yalıtımı malzemelerdir.
Ofiste akustik yalıtım neden önemli ?
Baş ağrısı? Odaklanamama? İletişim sorunları? Endişe? Stres?
Çok sayıda çalışan gibi siz de bu rahatsızlıklardan şikayetçiyseniz, işitme duyunuza daha fazla önem vermenizin zamanı gelmiş demektir.
Herkes iç mekan tasarımından farklı şekillerde etkileniyor. Tasarımcılar ilham verici çalışma alanları oluşturmak ve çalışan memnuniyetini artırmak için 3 ana duyuya odaklanıyor: görme, dokunma ve işitme.

Her birimiz, farklı şekillerde, her an ortalama 2 milyon bit duyusal veri alıyoruz. Bu da içinde bulunduğumuz çevreden ve tasarımdan farklı şekillerde etkilenmemize sebep oluyor. Bazılarımız materyallerin dokusuna, bazılarımız renk ve grafiklere, bazılarımız ise seslere daha fazla odaklanıyoruz.

İşitme duyusu daha hassas olanlar için modern ofis düzeni çoğu zaman zorlayıcı ve rahatsız edici bir hal alabiliyor. İş birliğini, dayanışmayı, karşılaşmaları ve iletişim kurmayı destekleyen açık ofis düzeni, tüm avantajlarına rağmen gürültü üretmeye açık bir ortam oluşturuyor.
Açık ofislerle ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki gürültü seviyesinin rahatsız etmediği çalışan oranı yalnızca %30 ve gürültü, çalışanlardaki stres ve endişe seviyesini yükseltirken çalışma isteği ve memnuniyetini düşürüyor.



Bir açık planlı ofiste uygun akustik ortamın oluşabilmesi için yeterli konuşma gizliliğinin, anlaşılabilir oluşunun ve kabul edilebilir gürültü düzeyinin altında kalan gürültü ortamının sağlanması gerekir. Bilindiği gibi, uzun süre gürültülü ortamlarda bulunan kişilerde fizyolojik ve psikolojik açıdan birtakım sorunlar görülebilir. Öte yandan, gürültü nedeniyle, iş hayatını doğrudan etkileyen dikkatin dağılması, verimin azalması gibi birtakım olumsuz etkiler de ortaya çıkabilir.
Açık planlı büro hacimlerinde uygun akustik ortamın sağlanabilmesinde önem taşıyan etkenleri aşağıda görüldüğü gibi sıralamak olanaklıdır.
• Büro hacimlerinde, gürültü düzeyinin kabul edilebilir değerler altında kalması sağlanmalıdır. Bu açıdan, gerek hacim içinde bulunan gürültü kaynaklarının oluşturduğu, gerekse yapı içinde diğer hacimlerden ve/ya da yapı dışından gelen gürültüler denetlenmelidir.
• Karşılıklı konuşmaların ve telefon görüşmelerinin diğer çalışanları rahatsız etmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.